Poziv za nagradu: “Bibliotekar / Arhivista / Kustos godine”

Poštovane kolegice i kolege,

Asocijacija informacijskih stručnjaka: bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) s ponosom najavljuje dodjelu prve nagrade “Bibliotekar/Arhivista/Kustos godine” na konferenciji koja će se održati u oktobru 2024. godine. Ova nagrada predstavlja priliku da prepoznamo izvanredna zalaganja, profesionalnost, inovativnost i posvećenost pojedinaca koji svojim radom obogaćuju polja bibliotekarstva, arhivistike i muzeologije.

Otvaramo javni poziv za nominacije kandidata koji su se istakli svojim doprinosima u navedenim oblastima. Pozivamo sve članove BAM-a, stručnu javnost, kao i širu zajednicu da predlože kandidate čiji su rad i angažman zaslužili priznanje i nagradu “Bibliotekar/Arhivista/Kustos godine”.

Kriteriji za nagradu “Bibliotekar/Arhivista/Kustos godine”

  1. Profesionalnost: Kandidat/kinja demonstrira izuzetnu stručnost, integritet i posvećenost u obavljanju svojih dužnosti u oblasti bibliotekarstva, arhivistike ili muzeologije.
  2. Inovativnost: Kandidat/kinja je pokazao/la sposobnost inoviranja i implementiranja novih ideja, pristupa ili tehnologija koje unapređuju pružanje usluga ili čuvanje kulturne baštine.
  3. Doprinos zajednici: Kandidat/kinja je doprinio/la lokalnoj ili globalnoj zajednici kroz aktivnosti koje promovišu znanje, kulturu ili pristup informacijama.
  4. Inkluzivnost: Kandidat/kinja se istakao/la u promicanju inkluzivnosti i raznolikosti u radnom okruženju ili u pružanju usluga korisnicima.

Nagradu će dodijeliti naša stručna komisija sastavljena od priznatih stručnjaka iz domena informacijskih znanosti, na svečanosti koja će biti održana u sklopu naše konferencije. Prijave za nominacije su otvorene do 20. septembra 2024. godine, a vrše se putem FORMULARA.

Pozivamo vas da se pridružite u prepoznavanju izvrsnosti u našoj struci i da zajedno slavimo uspjehe naših kolegica i kolega. Vaša podrška i angažman su ključni za uspjeh ove inicijative.

Srdačan pozdrav,

 

Mr. Adisa Žero, predsjednica Asocijacije BAM