Zelena pismenost – inspiracija za održivi razvoj

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini pod motom Zelene biblioteke  27. oktobra 2023. godine u 8:30h  u pozajmnom odjeljenju Ćumurija 2, JU Biblioteka Sarajeva u saradnji sa Asocijacijom informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa realizirana je radionica za djecu Zelena pismenost – inspiracija za održivi razvoj. Kako ideju pretvoriti u priču/akciju?

Autorica i moderatorica radionice je članica Asocijacije BAM Almedina Salihagić, dipl. komparativista i dipl. bibliotekar

Asocijacija BAM ovom saradnjom sa Bibliotekom Sarajeva želi približiti korisnicima ideju jačanja svijesti i informiranosti o održivom društvu i zaštiti okoliša. Osim toga želimo korisnicima kroz ovu radionicu podstaći razvoj osjetljivosti za ekologiju kod djece, a sve kroz ulogu zelenih biblioteka i jačanje svijesti kod djece i mladih u održivom razvoju društva te ekološki prihvatljive izbore i životne stilove.

Biblioteka Sarajeva i Asocijacija BAM ovom aktivnošću direktno podstiču ostvarenje ciljeva  4 i 17. održivog razvoja kroz edukaciju i saradnju.

Radionica je koncipirana u skladu sa IFLA preporukama o zelenim bibliotekama i inicijativom ICCROM-a o zbirkama kao resursu za održivi razvoj.

U radionici je sudjelovalo 16 učenika IV 1 odjeljenja OŠ Edhem Mulabdić.

Učenici su formirali tri tima Zelena biblioteka, Kulturno naslijeđe, Planeta – reciklaža, a uz pomoć asistenta i medija (press) kreirali su propitivali sadržaje i predmete na temu održivog razvoja, reciklaže i ekologije. Tokom radionice paralelno se odvijao intervju čiji cilj je bio da kroz dijalog propitujemo stavove i spoznaje o tome šta i koliko možemo sami učiniti. Fokus je bio da se na negativno ponašanje u smislu nebrige za okolinu mora reagirati. Sudionici su formirali razglednice sa vlastitim porukama, a radionica se završila uz pjesmu i želju da učesnici ovo iskustvo radionice u biblioteci ponove.

Učesnici su svoju evaluaciju radionice istakli putem emotikona i rečenicom da im je bilo sjajno i da su se zabavili.