Fake Hunter – kritičkim korištenjem medija protiv lažnih vijesti

Subregionalnoj radionici “Fake Hunter – kritičkim korištenjem medija protiv lažnih vijesti“, za bibliotekare održanoj 19. i 20. oktobra 2023. u Goethe-Institutu u Sarajevu, prisustvovali su predsjednica BAM-a Adisa Žero i školski bibliotekari – članovi BAM-a: Arijana Alispahić – JU OŠ „Sokolje“; Ajdin Begić – JU OŠ „Ćamil Sijarić“ i Amina Abdulahović – JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo, Julijana Pavlović – Narodna knjižnica HNŽ Mostar, Ivona Cvijetić – Opća biblioteka “Muhamed Kantardžić” Breza, Indira Kasapović – JU Prva gimnazija Zenica. Radionica je bila namijenjena prvenstveno školskim bibliotekarima, ali i bibliotekarima koji rade u javnim bibliotekama, te stručnjacima iz oblasti informacija.

Radionicu su vodili Gospođa Kathrin Reckling-Freitag – bibliotekarka i gospodin Andreas Langer – pedagog iz Rendsburga / Schleswig-Holstein.

Bila je ovo još jedna sjajna prilika da bibliotekari koji već dugi niz godina realiziraju programe informacijske i medijske pismenosti u svojim školama, zagovarajući da je školska biblioteka najidealnije mjesto za njihovu realizaciju, unaprijede svoja znanja kroz praktičan rad. Kako su istakli u svom nastupu na ovoj radionici, školski je bibliotekar apomedijator, koordinator, a vrlo često i inicijator savremenih metoda poučavanja: korelacije nastavnih predmeta, metoda poticanja svih vidova čitanja, a danas naročito digitalnog čitanja, ali i metoda kritičkog pristupa učenju i korištenju digitalnih medija, tj. vođenog istraživačkog učenja.

Zaključak svih sudionika ove dobro organizirane radionice je bio da će ona pomoći da unaprijede svoja znanja i povećaju kvalitet svojih usluga i rada u poučavanju medijske i informacijske pismenosti, te da im je otkrila nove mogućnosti i ideje za njihovu primjenu u školskoj biblioteci /ostalim bibliotekama, koje su stekli praktičnim radom na radionici.

Uz sve spomenuto radionica je donijela sjajnu atmosferu i ugodno druženje kolega iz Zagreba, Beograda, Albanije, Njemačke, Sarajeva, Breze i Zenice.