IFLA EBLIDA
UNESCO ICOM
Arhivističko udruženje Bosne i Hercegovine ICOM BiH

Vremenska prognoza

BAM konferencije

Partner BAM konferencija

Kalendar

5.međunarodni Dan i noć knjige i autorskih prava

Ispis PDF

5. međunarodni Dan i noć knjige i autorskih prava


„Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava“ se po peti put obilježava u Bosni i Hercegovini u četvrtak 23. aprila 2020. godine sa temom „Sa knjigom oko svijeta“ kojom želimo dati poticaj čitanju, potaknuti razgovor o temama koje danas okupiraju svijet i ukazati na to da je upravo sada pravo vrijeme za čitanje.
Više nego ikad prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima, proširivanja našeg horizonta,  stimulirajući naš um i kreativnost.
 
U organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) i Društva bibilotekara Federacije Bosne i Hercegovine, okupilo se dvanaest institucija kulture (biblioteka i muzeja), koje nude zajednički program kojim obilježavaju UNESCO-ov međunarodni „Dan noć knjige i autorskih prava“.  


Ove godine izazov pred nama je možda i najveći do sada, jer živimo u vrijeme svjetske pandemije COVID 19, nećemo biti u mogućnosti da radimo direktno sa našim korisnicima.
Naš zadatak ove godine je da premostimo udaljenost djeleći naše sadržaje online, stvaramo osjećaj zajednice, činimo poveznicu prošlosti i budućnosti, most između generacija i kultura.
Ove godine u realizaciju manifestacije je uključeno 12 institucija kulture iz 5 gradova Bosne i Hercegovine, Biblioteka Sarajeva, Gradska biblioteka Kakanj, Gradska biblioteka Zenica, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Narodna biblioteka Mostar, Opća biblioteka Maglaj, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, školske biblioteke JU OŠ Aleksa Šantić, Mirsad Prnjavorac i Mula Mustafa Bašeskija, kao i izdavačka kuća Sarajevo Publishing.
 
Program će biti dostupan online putem web-a i društvenih mreža ovih institucija. Građani BiH će na svjetski dan noć knjige moći uživati u filmovima, izložbama, bajkama, online izdanjima, čitanju, video zapisima i retrospektivi prethodnih godina.
 
„Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava“ je manifestacija koja se obilježava uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine. Obilježavajući svjetski dan knjige i autorkih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj ove manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima.
Zalažući se za knjige i autorska prava, UNESCO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju, od mreže kreativni gradovi književnosti do promicanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa znanstvenim saznanjima i obrazovnim resursima.
 
 #StayAtHome#

 

plakat_final

 

 


Kontakti

Asocijacija BAM
Bosna i Hercegovina, 71000 Sarajevo
Trg oslobođenja - Alija Izetbegović 1
Tel.: +387 (0)33 275 313    
Tel./Fax: +387 (0)33 275 969 
ID broj:  4201116740001

E-mail: bam@bam.ba

Transakcijski račun:

UniCredit Bank 3383202200592158 (KM)
3380604818484354 (€)


Članstva

ifla1

eblida