O asocijaciji

about

 

Dragi poslenici znanja, Biblioteke, Arhivi i Muzeji (BAM) su temeljne informacijske institucije namijenjene svim ljudima. U 21. stoljeću, vremenu globalizacije, novih tehnologija i vremenu neograničene i nezasite potrebe za znanjem, BAM dobijaju na značaju...

 

Pročitajte više...

IFLA EBLIDA
UNESCO ICOM
Arhivističko udruženje Bosne i Hercegovine ICOM BiH

Vremenska prognoza

BAM konferencije

Partner BAM konferencija

Kalendar

5.međunarodni Dan i noć knjige i autorskih prava

Print PDF

5. međunarodni Dan i noć knjige i autorskih prava


„Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava“ se po peti put obilježava u Bosni i Hercegovini u četvrtak 23. aprila 2020. godine sa temom „Sa knjigom oko svijeta“ kojom želimo dati poticaj čitanju, potaknuti razgovor o temama koje danas okupiraju svijet i ukazati na to da je upravo sada pravo vrijeme za čitanje.
Više nego ikad prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima, proširivanja našeg horizonta,  stimulirajući naš um i kreativnost.
 
U organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) i Društva bibilotekara Federacije Bosne i Hercegovine, okupilo se dvanaest institucija kulture (biblioteka i muzeja), koje nude zajednički program kojim obilježavaju UNESCO-ov međunarodni „Dan noć knjige i autorskih prava“.  


Ove godine izazov pred nama je možda i najveći do sada, jer živimo u vrijeme svjetske pandemije COVID 19, nećemo biti u mogućnosti da radimo direktno sa našim korisnicima.
Naš zadatak ove godine je da premostimo udaljenost djeleći naše sadržaje online, stvaramo osjećaj zajednice, činimo poveznicu prošlosti i budućnosti, most između generacija i kultura.
Ove godine u realizaciju manifestacije je uključeno 12 institucija kulture iz 5 gradova Bosne i Hercegovine, Biblioteka Sarajeva, Gradska biblioteka Kakanj, Gradska biblioteka Zenica, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Narodna biblioteka Mostar, Opća biblioteka Maglaj, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, školske biblioteke JU OŠ Aleksa Šantić, Mirsad Prnjavorac i Mula Mustafa Bašeskija, kao i izdavačka kuća Sarajevo Publishing.
 
Program će biti dostupan online putem web-a i društvenih mreža ovih institucija. Građani BiH će na svjetski dan noć knjige moći uživati u filmovima, izložbama, bajkama, online izdanjima, čitanju, video zapisima i retrospektivi prethodnih godina.
 
„Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava“ je manifestacija koja se obilježava uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine. Obilježavajući svjetski dan knjige i autorkih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj ove manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima.
Zalažući se za knjige i autorska prava, UNESCO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju, od mreže kreativni gradovi književnosti do promicanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa znanstvenim saznanjima i obrazovnim resursima.
 
 #StayAtHome#

 

plakat_final

 

 


Dan i noć knjige 2020

Print PDF

S veseljem Vam najavljujemo petu po redu manifestaciju Dan/Noć knjige 2020, sa temom „Sa knjigom oko svijeta“ kojom želimo dati poticaj kulturi čitanja, potaknuti razgovor o književnosti i svemu onome što ona predstavlja kao dio tradicije i savremenog  društva.

Ove godine izazov pred nama je možda i najveći do sada, jer radi pandemije COVID 19, nećemo biti u mogućnosti da radimo direktno sa našim korisnicima. Naš zadatak ove godine će biti da našim korisnicima, a mislim da to svi već radimo neko vrijeme osmislimo neki virtualni, odnosno on-line program. Svjedoci smo da mnoge naše biblioteke već nude taj sadržaj svojim korisnicima, ali bi za ovaj dan mogli tematski osmisliti kako bi na adekvatan način obilježili „Međunarodni dan i noći knjige i autorskih prava 2020“.

Vjerujemo da je da ova manifestacija već postala tradicionalna u našoj zemlji, a ove godine održat će se u četvrtak, 23. aprila 2020. godine.

U protekle četiri godine u organizaciji Asocijacije informatičkih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) ova manifestacija je ponudila izuzetne i zanimljive sadržaje, koji su naše korisnike obradovali, zainteresovali i zabavili. Na taj način smo se uključili u svjetske tokove obilježavanja ovog, za UNESCO važnog datuma koji promoviše književnost i autorska prava u svijetu.

Drage kolege u bibliotekama, arhivima, muzejima i drugim institucijama pozivamo vas da se priključite i organizirate sadržaje iz domena vaše djelatnosti, a na način kako to već i radite u ovoj vandrednoj situaciji, s tim da kao i obično napravimo odgovorajući zajednički program koji će biti najavljen u medijima. Vjerujemo da će na taj način barem na jedan dan, osim virusa koji nam je postao svakodnevnica, naši sugrađani ponovno vratiti i knjigu u svoje svakodnevne aktivnosti.

Zajedničkim djelovanjem Asocijacije BAM i sudionika do sada smo imali jedinstven program koji se paralelno odvijao u nekoliko gradova u BiH, kao i vizuelni identitet i promotivni materijal. Na ovaj način smo postigli značajnu vidljivost u našim zajednicama i odličnu medijsku popraćenost.

Cilj obilježavanja dana/noći knjige jeste da institucije kulture na ovaj dan otvore svoja vrata na drugačiji način za svoje posjetioce, ove godine to će biti virtualno, a što će kao krajnji rezultat doprinijeti afirmaciji knjige u njenim tradicionalnim i modernim oblicima.

Nadam se da ćete se i ove godine priključiti obilježavanju.

Planirani programi mogu se prijaviti do 18. aprila 2020. putem emaila This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , sa naznakom Dan i noć knjige 2020.

Pozivamo vas da redovno pratite aktivnosti na našoj internetskoj stranici www.bam.ba i facebook stranici Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava.

Zbornik sa 10. konferencije BAM

Print PDF
Na sljedećem linku je dostupan Zbornik radova sa 10. međunarodne konferencije BAM koja se održala u oktobru 2018. godine.

Kontakti

Asocijacija BAM
Bosna i Hercegovina, 71000 Sarajevo
Trg oslobođenja - Alija Izetbegović 1
Tel.: +387 (0)33 275 313    
Tel./Fax: +387 (0)33 275 969 
ID broj:  4201116740001

E-mail: bam@bam.ba

Transakcijski račun:

UniCredit Bank 3383202200592158 (KM)
3380604818484354 (€)


Članstva

ifla1

eblida