O asocijaciji

about

 

Dragi poslenici znanja, Biblioteke, Arhivi i Muzeji (BAM) su temeljne informacijske institucije namijenjene svim ljudima. U 21. stoljeću, vremenu globalizacije, novih tehnologija i vremenu neograničene i nezasite potrebe za znanjem, BAM dobijaju na značaju...

 

Pročitajte više...

IFLA EBLIDA
UNESCO ICOM
Arhivističko udruženje Bosne i Hercegovine ICOM BiH

Vremenska prognoza

BAM konferencije

Partner BAM konferencija

Kalendar

Drugi poziv za slanje sažetaka

Print PDF

Otvoren je drugi poziv za slanje sažetaka radova koji se prijavljuju za konferenciju BAM 2018.

 

Više informacija možete pronaći na sljedećim linkovima (na bosanskom i engleskom jeziku).

IFLA IAP radionica Mostar, 22.6.2018

Print PDF

Posljenja treća radionica "Uloga biblioteka u provođenju UN Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja  u okviru zajedničkog IFLA-IAP  regionalnog projekta BAM, SEALL, HKD i BDS   "Otključavanje potencijala biblioteka u Jugoistočnoj Europi kroz regionalnu suradnju i održivi razvoj" održana je 22. 06. 2018. godine u Mostaru. Radionici je prisustvovalo 30 učesnika iz BiH, Hrvatke i Srbije. Iz BiH radionici su  prisustvovale kolege iz Maglaja, Bihaća, Tešnja, Mostara, Bugojna, Tuzle, Nevesinja, Travnika i Sarajeva.

mostar1


Radionicu su organizirale Asocijacija BAM i Društvo pravnih biblioteka Jugoistočne Evrope - SEALL.

Radionicu su otvorili Azra Bečević-Šarenkapa, predsjednica Asocijacije BAM, Edita Bačić, predsjednica SEALL i Ljiljanka Šunje ispred Pravnih biblioteka. Moderator i izlagač na radionici bila je Almedina Salihagić, projekt koordinator na projektu ispred Asocijacije BAM

Učesnike radionice putem e-mail poruke pozdravila je i zaželjela uspješnu radionicu Ingrid Bon, IFLA Manager Development Programme, sa porukom „Da mi bibliotekari moramo naučiti ustati, govoriti i prestati biti skromni i biti ponosni na posao koji radimo za društvo, zajednicu i pojedinca“.

Učesnici radionice imali su priliku saznati više o ciljevima UN Agende 2030,  aktivnostima IFLA-e  u protekle tri godine koje su dovele do toga da su biblioteke postale partneri u provođenju  17 Ciljeva održivog razvoja.

 mostar3


mostar4


Teme kojima se radionica još bavila su: ciljevi regionalne saradnje na IFLA-IAP projektu,  plan zagovaranja,  mediji kao partneri,  rezultati ankete koja je provedena u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, UN Agenda u bibliotekama BiH, praktične vježbe za ciljeve 4, 5, 10, 14 i 17, čija je razglednica najbolja, govorilo se  i o važnosti strukovnih društva u implementaciji UN Agende.   

Na radionici je vladala odlična atmosfera, sjajne ideje i timski rad na temu kako osnažiti ulogu bibliotake u ostvarivanju globalnih ciljeva. Diskusija je bila dinamična sa zanimljivim prijedlozima.

Pet timova nastalih na radionici sjajno je timski radilo. Kreativnost kolega došla do izražaja na pripremnju priča o zadanim ciljevima i maštovitom radu na razglednicama.

 

 

mostar6

 


mostar7


mostar8


mostar9


mostar10

 


Polaznici radionica dobili su IFLA certifikate, jer su radionice relizovane u okviru Međunarodnog IFLA programa za zagovaranje (IFLA-IAP).

Pored toga polaznicima su dodjeljne zahvalnice Asocijacije BAM za sudjelovanje na radionici.


mostar11

IFLA-IAP Radionica u Mostaru

Print PDF

Radionica „Uloga knjižnica u provođenju UN-ove Agende 2030. i ciljeva održivog razvoja“ u Mostaru

 

Radionica "Uloga biblioteka/knjižnica u provođenju UN-ove Agende 2030. i ciljeva održivog razvoja" održat će se 22.06.2018. godine u Mostaru, hotel Mostar.

Radionica je novčano potpomognuta IFLA-inim Međunarodnim programom – IAP, osmišljenim za potporu bibliotekarima u promicanju uloge biblioteka u planiranju i provedbi UN-ove Agende 2030. i ciljeva održivog razvoja (SDG).

 

Radionica je dio IAP regionalnoga projekta ostvarenoga u suradnji s Društvom bibliotekara Srbije, Hrvatskim knjižničarskim društvom  i Asocijacijom informacijskih stručnjaka – arhivista, bibliotekara i muzeologa (BAM).

 

Svrha je radionice usavršavanje vještina zagovaranja koje će bibliotekarima pomoći u lobiranju za uključivanje biblioteka u nacionalnu i lokalnu politiku provedbe UN-ove Agende 2030.

 

Predviđeno je sudjelovanje kolega iz inostranstva kao i kolega iz Bosne i Hercegovine (Bihać, Bugojno, Tuzla, Travnik, Tešanj, Maglaj, Mostar i Sarajevo) .

U sklopu radionice bit će predstavljeni i rezultati istraživanja o programima i aktivnostima knjižnica u svezi s ciljevima održivoga razvoja UN-ove Agende 2030.

Sudionici Radionice dobit će certifikate o sudjelovanju na međunarodnoj radionici.

Kontakti

Asocijacija BAM
Bosna i Hercegovina, 71000 Sarajevo
Trg oslobođenja - Alija Izetbegović 1
Tel.: +387 (0)33 275 313    
Tel./Fax: +387 (0)33 275 969 
ID broj:  4201116740001

E-mail: bam@bam.ba

Transakcijski račun:

UniCredit Bank 3383202200592158 (KM)
3380604818484354 (€)


Članstva

ifla1

eblida