IFLA EBLIDA
UNESCO ICOM
Arhivističko udruženje Bosne i Hercegovine ICOM BiH

Vremenska prognoza

BAM konferencije

Partner BAM konferencija

Kalendar

Ispis PDF

S veseljem Vam najavljujemo petu po redu manifestaciju Dan/Noć knjige 2020, sa temom „Sa knjigom oko svijeta“ kojom želimo dati poticaj kulturi čitanja, potaknuti razgovor o književnosti i svemu onome što ona predstavlja kao dio tradicije i savremenog  društva.

Ove godine izazov pred nama je možda i najveći do sada, jer radi pandemije COVID 19, nećemo biti u mogućnosti da radimo direktno sa našim korisnicima. Naš zadatak ove godine će biti da našim korisnicima, a mislim da to svi već radimo neko vrijeme osmislimo neki virtualni, odnosno on-line program. Svjedoci smo da mnoge naše biblioteke već nude taj sadržaj svojim korisnicima, ali bi za ovaj dan mogli tematski osmisliti kako bi na adekvatan način obilježili „Međunarodni dan i noći knjige i autorskih prava 2020“.

Vjerujemo da je da ova manifestacija već postala tradicionalna u našoj zemlji, a ove godine održat će se u četvrtak, 23. aprila 2020. godine.

U protekle četiri godine u organizaciji Asocijacije informatičkih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) ova manifestacija je ponudila izuzetne i zanimljive sadržaje, koji su naše korisnike obradovali, zainteresovali i zabavili. Na taj način smo se uključili u svjetske tokove obilježavanja ovog, za UNESCO važnog datuma koji promoviše književnost i autorska prava u svijetu.

Drage kolege u bibliotekama, arhivima, muzejima i drugim institucijama pozivamo vas da se priključite i organizirate sadržaje iz domena vaše djelatnosti, a na način kako to već i radite u ovoj vandrednoj situaciji, s tim da kao i obično napravimo odgovorajući zajednički program koji će biti najavljen u medijima. Vjerujemo da će na taj način barem na jedan dan, osim virusa koji nam je postao svakodnevnica, naši sugrađani ponovno vratiti i knjigu u svoje svakodnevne aktivnosti.

Zajedničkim djelovanjem Asocijacije BAM i sudionika do sada smo imali jedinstven program koji se paralelno odvijao u nekoliko gradova u BiH, kao i vizuelni identitet i promotivni materijal. Na ovaj način smo postigli značajnu vidljivost u našim zajednicama i odličnu medijsku popraćenost.

Cilj obilježavanja dana/noći knjige jeste da institucije kulture na ovaj dan otvore svoja vrata na drugačiji način za svoje posjetioce, ove godine to će biti virtualno, a što će kao krajnji rezultat doprinijeti afirmaciji knjige u njenim tradicionalnim i modernim oblicima.

Nadam se da ćete se i ove godine priključiti obilježavanju.

Planirani programi mogu se prijaviti do 18. aprila 2020. putem emaila Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , sa naznakom Dan i noć knjige 2020.

Pozivamo vas da redovno pratite aktivnosti na našoj internetskoj stranici www.bam.ba i facebook stranici Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava.

Kontakti

Asocijacija BAM
Bosna i Hercegovina, 71000 Sarajevo
Trg oslobođenja - Alija Izetbegović 1
Tel.: +387 (0)33 275 313    
Tel./Fax: +387 (0)33 275 969 
ID broj:  4201116740001

E-mail: bam@bam.ba

Transakcijski račun:

UniCredit Bank 3383202200592158 (KM)
3380604818484354 (€)


Članstva

ifla1

eblida