IFLA EBLIDA
UNESCO ICOM
Arhivističko udruženje Bosne i Hercegovine ICOM BiH

Vremenska prognoza

BAM konferencije

Partner BAM konferencija

Kalendar

Dan i noć knjige 2017

Ispis PDF

 

S veseljem Vam najavljujemo drugu po redu manifestaciju Dan/Noć knjige 2017, kojom želimo dati poticaj kulturi čitanja, potaknuti razgovor o književnosti i svemu onome što ona predstavlja kao dio tradicije i savremenog  društva.


Dan/Noć knjige 2017. održat će se u petak, 21. aprila. Želja nam je da ova manifestacija postane tradicionalna, da se uključi što veći broj biblioteka, muzeja, arhiva, izdavača, kulturnih društava i drugih institucija koji mogu ponuditi sadržaj i program od značaja za kulturu i naslijeđe  BiH.

Već smo prošle godine kada je prvi put u BIH u organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) održana ova manifestacija ponudili izuzetne i zanimljive sadržaje, koji su naše korisnike obradovali, zainteresovali i zabavili. Na taj način smo se uključili u svjetske tokove obilježavanja ovog, za UNESCO važnog datuma koji promoviše književnost i autorska prava u svijetu.

Drage kolege u bibliotekama, arhivima, muzejima i drugim institucijama pozivamo vas da se priključite i organizirate sadržaje iz domena vaše djelatnosti kao što su: projekcije, radionice, predstave, promocije, druženja, čitanje uz kahvu ili čaj, programi za mlade i djecu, dnevni ili noćni sajmovi knjiga i vlastitih izdanja i sl. Ponudite vaš najbolji sadržaj na najzanimljiviji način.

Prošle godine u ovoj manifestaciji je sudjelovalo 12 biblioteka i drugih kulturnih institucija iz Sarajeva, Mostara, Maglaja, Zenice i Tuzle, koje su kroz individualne programe ponudile 30 sadržaja koje je posjetilo 430 posjetilaca.  Sigurni smo da će ove godine brojke biti još veće.

Zajedničkim djelovanjem Asocijacije BAM i sudionika imali smo jedinstven program koji se paralelno odvijao u nekoliko gradova u BiH, vizuelni identitet i promotivni materijal. Na ovaj način smo postigli značajnu vidljivost u našim zajednicama i odličnu medijsku popraćenost. Manifestaciju Dan/Noć knjige 2016. godine pratilo je 14 medija.

Cilj obilježavanja dana/noći knjige jeste da institucije kulture na ovaj dan otvore svoja vrata na drugačiji način za svoje posjetioce, da ovo bude dan druženja i otvorenih komunikacija, a što će kao krajnji rezultat doprinijeti afirmaciji knjige u njenim tradicionalnim i modernim oblicima.

Nadam se da ćete se i ove godine priključiti obilježavanju.

Planirani programi mogu se prijaviti do 04. aprila 2017. putem emaila Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , sa naznakom Dan i noć knjige 2017.

Pozivamo vas da redovno pratite aktivnosti na našoj internetskoj stranici www.bam.ba i facebook stranici Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava.

Kontakti

Asocijacija BAM
Bosna i Hercegovina, 71000 Sarajevo
Trg oslobođenja - Alija Izetbegović 1
Tel.: +387 (0)33 275 313    
Tel./Fax: +387 (0)33 275 969 
ID broj:  4201116740001

E-mail: bam@bam.ba

Transakcijski račun:

UniCredit Bank 3383202200592158 (KM)
3380604818484354 (€)


Članstva

ifla1

eblida