IFLA EBLIDA
UNESCO ICOM
Arhivističko udruženje Bosne i Hercegovine ICOM BiH

Vremenska prognoza

BAM konferencije

Partner BAM konferencija

Kalendar

Međunarodna konferencija „Evropske smjernice za saradnju lokalnih kulturnih institucija – biblioteka, arhiva i muzeja“ 28.-29. oktobar 2016., Sarajevo Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića

Ispis PDF

 

 

Deveta po redu međunarodna konferencija Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM 2016) održana je 28. oktobra 2016 u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu, te 29. oktobra 2016. u Narodnoj biblioteci Mostar u Mostaru.


 

registracija 


9 medjunarodna konferencija

 

Konferenciju je otvorila gospođa Zora Dujmović, ministrica Federalnog ministarstva kulture i sporta, a drugog dana konferencije u Mostaru, skup je pozdravio  Jasmin Branković, pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, prisutnima se obratio i Behadžudin Shehabi, sekretar Ministarstva kulture Republike Makedonije.


 

Ministrica FMKS Zora Dujmović  predsjednica Asocijacije BAM Azra Bečević-Šarenkapa

 

 

Program:

Konferencija je podjeljena u 5 sesija od čega su četiri održane u prvom danu konferencije  u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića, a peta u Narodnoj biblioteci u Mostru.

 

Sesija 1 – Upravaljanje i očuvanje kolekcija Bibiloteka, Arhiva i Muzeja – moderator Azra Bečević Šarenkapa, Zemaljski muzej BiH,

Sesija 2 – Kulturna baština, promocija, očuvanje - moderator Elma Hodžić – Historisjki muzeja BiH,

Sesija 3 – Digitalne zbirke Bibiloteka, Arhiva i Muzeja – moderator Vaska Sotirov Đukić,

Sesija 4 – Biblioteke i obrazovanje – moderator Beba Ešrefa Rašidović.

 

U okviru prvog dana konferencije održane su dvije radionce u prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića:


  1. Priprema matrica logičkog okvira u izradi projektnog prijedloga (voditeljica radionice Narcisa Puljek Burbić)
  2. Kunsttrans – Transport i osiguranje kulturnih dobara (voditelji radionice Tina i Ivan Lukinac)
 BAM
U Narodnoj biblioteci Mostar je održana Sesija 5 - Uloga baštinskih institucija

Mostar

 

Teme za koje su učesnici Konferencije bili zainteresirani su: Virtualne biblioteke, arhivi i muzeji (ne)realnost današnjice, Predstaviti kulturno blago vjerskih zajednica, Inovacije u školskim bibliotekama, Konzervacija i restauracija muzejske, bibliotečke i arhivske gradje , naravno sa nadamo da će iste biti uvrštene u program sljedeće konferencije.

Cilj ove Konferencije je podsticanje međunarodne saradnje kao i razmjene iskustava u insttitucijama kulture kako bi se mogla uspostaviti adekvatna zaštita, istraživanje, prezentacija, kao i promocija kulturne i istorijske baštine široj javnosti, odnosno korisnicima.

Kulturne institucije u Bosni i Hercegovini imaju zajedničke probleme: finansiranje institucija, složena politička organizacija na niz manjih autonomnih administrativnih cjelina sa različitim zakonima, uništena infrastruktura nakon posljednjeg rata, prioriteti u obnovi su niz drugih sektora, dok je sektor kulture i obrazovanja sekundaran, male i ograničene zbirke, nedostatak opreme i edukovanog kadra za primjenu novih tehnologija, usamljeni i ograničeni projekti digitalizacije, itd.

Konferencija je omogućila da razmjenimo iskustva i sagledamo primjere poztivne prakse u institucijama kao i povezivanje ljudi, a u cilju razmjene iskustava i znanja.

Kontakti

Asocijacija BAM
Bosna i Hercegovina, 71000 Sarajevo
Trg oslobođenja - Alija Izetbegović 1
Tel.: +387 (0)33 275 313    
Tel./Fax: +387 (0)33 275 969 
ID broj:  4201116740001

E-mail: bam@bam.ba

Transakcijski račun:

UniCredit Bank 3383202200592158 (KM)
3380604818484354 (€)


Članstva

ifla1

eblida